Monday, June 23, 2008

Usul Naik Harga Minyak & Barang: MP BN Setuju

Semalam Datuk Shahrir kemukakan usul menaikkan harga minyak dan barang di Parlimen.

Usul itu diluluskan dengan 129 MP menyokong dan 78 menentang.

Ada beberapa ketololan berlaku dalam kes ini;

1. Apa jadahnya naikkan dulu harga minyak, kemudian baru bentang dan terima usul di Parlimen? Tak pernah aku dengar orang kahwin dan beranak pinak, baru pergi meminang..

2. Tengku Razaleigh Hamzah (KU Li) dalam kempen untuk pemilhan Presiden Umno berjanji akan memberi subsidi dan menurunkan semula harga minyak kalau menang jawatan presiden dan jadi PM. Apa jadahnya sokong usul semalam? Dengar cerita dia hadir sidang semalam & turut menyokong usul melalui pengundian belah bahagi..

3. Semua Pembahas MP BN membahas menyokong usul itu dengan memberi natijah sebab apa minyak perlu dinaikan. Seekor pun tak dak yang buat cadangan alternatif lain untuk mengatasi kemelut ini tanpa membebankan rakyat dengan menaikkan bahan bakar. Apa semua MP BN bodoh?

4. Beberapa akhbar utama menyiarkan berita usul minyak diterima: SEMUA MP BN MENYOKONG!. Atau media masa sengaja nak beritahu rakyat; nah tengok sikap sebenar wakil rakyat yang kamu pilih dan bayar gaji mereka, begitu bodoh dan malas berfikir untuk membela nasib kamu. Hanya menjadi tukang angguk Pak Lah sahaja.

No comments: