Wednesday, September 10, 2008

Krisis Umno-Gerakan Penang: Akhirnya Ahmad Tewas

1. Semalam mesyurat Majlis Tertinggi umno yang bersidang hampir tiga jam memutuskan ketua umno bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail digantung keahlian selama tiga tahun, serta dilucutkan hak-hak keahliannya selama tempoh tersebut.

2. Hukuman tersebut dijatuhkan ekoran kenyataan Ahmad yang mengencam kaum cina semasa berceramah dalam kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh baru-bari ini.

3. Tidak pula diketahui motif kenyataan tersebut dikeluarkan dalam keadaan BN sangat mengharapkan sokongan semua kaum untuk berhadapan dengan raja PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tempoh hari.

4. Sama ada kenyataan tersebut berkesan mempengaruhi pola pengundian tidaklah diketahui, namun akhirnya Anwar memenangi pertemuan tersebut dengan majoriti yang lebih besar berbanding yang diperolehi oleh isterinya enam bulan yang lalu.

5. Selain kalah pilihanraya kecil tersebut, BN juga terjeremus ke kancah perbalahan yang merungsingkan semua pihak ekoran kenyataan Ahmad Ismail tersebut.

6. Saya katakan semua pihak kerana ia mengundang Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membuat kenyataan terhadap bara perkauman yang tercetus rentetan daripada isu tersebut.

7. Polis Di Raja Malaysia (PDRM) turut membuat kenyataan dan ingatan yang sama. Walaupun bos mereka, Musa Hasan tidak berdaya untuk mengeluarkan amaran tersebut, namun PDRM masih ada Timbalan KPN untuk concern kepada permasalah tersebut.

8. Umno telah ditekan dengan teruk oleh parti komponen BN yang lain supaya mengambil tindakan terhadap Datuk Ahmad Ismail. Perkara ini boleh ditelah apabila menganalisis nada suara dan memek muka pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad semasa membuat sidang akhbar sejurus usai mesyuarat majlis BN pada hari selasa, 9 September kelmarin.

9. Akhirnya mesyuarat MT umno semalam memutuskan Ahmad digantung keahlian selama tiga tahun serta dilucutkan semua hak-hak keahlian sepanjang tempoh tersebut.

10. Dalam reaksinya kepada media, Datuk Ismail berkata; "Saya ucap tahniah pada Koh. Dia menang, tak apa, hari ini hari dia".

11. 'Koh' yang dimaksudkan adalah Tan Sri Koh Tsu Kon, pemangku presiden Gerakan merangkap bekas ketua menteri Pulau Pinang.

12. Saya adalah budak kampung. Masa kecil dulu tak lekang dengan segala macam permainan yang bercorak competition. Kejar-kejar (polis sentri), tol nusuk (sembunyi-sembunyi), kejar mengejar dalam sungai, tembak-tembak dan lain-lain lagi adalah contoh permainan kami kat kampung.

13. Seringkali permainan (pertandingan) ini akan diakhiri dengan perbalahan kecil akibat tidak puas hati antara satu sama lain. Budak-budaklah katakan.

14. Sama ada saya, atau sapa-sapa yang kalah dulu, juga akan kata, "tak apa, hari ni hari dia".

15. Maksud kata-kata tersebut ialah kekalahan tersebut akan dibalas dalam permainan pada hari lain. Begitulah kami anak-anak desa pedalaman yang tiada permainan lain kecuali permainan yang terpaksa kami reka sendiri seumpama itu.

16. Setelah puluhan tahun terlupa dengan ungkapan tersebut, semalam saya terimbau nostalgia lama apabila Datuk Ahmad Ismail mengungkapnya kembali. Lebih saya terkejut apabila kata-kata kami di kampung terpencil dulu diulang sebut di Putrajaya, kota pentadbiran sebuah kerajaan agung!

17. Kalaulah Ahmad Ismail mengungkap kalimah itu umpama kami ungkapkan puluhan tahun dahulu, sah bahawa isu ini susah nak diselesaikan segera.

18. Bagi kami dulu, apabila ungkapan "tak apa, hari ni hari dia" dikeluarkan bukan bermaksud penamat permaianan, tetapi perisytiharan bahawa pertempuran baru bermula.

19. Apakah Ahmad Ismail (umno) dan Koh Tsu Kon (Gerakan) ingin mengulangi kegilaan kami dulu?

20. Harap-harap janganlah.

21. Udah-udahlah tu. Usahlah ulang kebodohan kami dulu.

22. Untuk kawan-kawan kampung ku dulu, yang sebahagiannya masih lagi kat kampung, ingin ku khabarkan bahawa 'puluhan tahun dahulu kita telah merintis satu modul perbalahan' untuk dicontohi ahli politik tersohor era milenium ini!

23. Keh keh, kua kua....

No comments: