Monday, October 13, 2008

Datuk Shah Rukh Khan

Pelbagai pihak membantah anugerah pingat yang membawa gelaran Datuk kepada pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan (SRK).

Setelah persatuan Seniman dan beberapa artis baru dan veteran tanah air menyatakan tidak selesa dengan anugerah tersebut, penonton Buletin Utama TV3 turut menyatakan pendirian yang sama terhadap anugerah songsang tersebut.

Malam tadi TV3 mengadakan poll dengan pernyataan "anugerah Datuk kepada SRK membantu mempromosi nama negara". Lebih 90 peratus penonton yang mengundi menyatakan tidak bersetuju terhadap pernyataan tersebut.

Tidak diketahui apa yang tidak kena dengan Yang DiPertua Negeri Melaka ini sehingga sanggup memberi anugerah kepada seorang artis yang tidak ada kena mengena jasanya terhadap Malaysia serta tidak ada sebarang jasa untuk kesejahteraan kemanusiaan sejagat.

Anugerah ini hanya semakin menunjuk wajah jijik pemimpin tertinggi negara yang begitu mendewakan budaya hedonisme.

Ada yang mengatakan bekas menteri besar Pahang tersebut yang sehingga kini masih dikaitkan dengan rasuah balak di Pahang memang peminat fanatik hindustan. Sejauh mana kebenaran fakta ini tidak diketahui.

Ada juga yang mengatakan anugerah tersebut dianugerahkan kepada SRK untuk menarik perhatian dan membodek Datin Rosmah Mansor, bakal first lady Malaysia yang begitu mendambakan artis lelaki Bollywood.

Semua orang tahu bahawa hobi Datin Rosmah adalah berpelukan dan bercium pipi apabila bersua dengan mana-mana artis lelaki hindustan yang kacak ala-ala bangla tersebut.

Saya juga tidak pasti sejauh mana kebenaran tuduhan tersebut. Bagi saya tuduhan tersebut agak kurang tepat.

Kalau betul Rosmah memang tergilakan lelaki ala hindustan, mustahil dia meninggalkan pembaca berita utama yang berwajah bollywood tersebut dan beralih kepada Datuk Najib yang lebih berwajah mat saleh?

Sehingga sekarang saya tidak tahu kenapa tindakan dangkal menganugerah gelaran Datuk kepada SRK tersebut dilakukan.

Harap kawan-kawan bantu saya merungkai misteri ini.

No comments: