Saturday, October 25, 2008

Minyak Turun, Harga Barang Tinggi

Semalan Datuk Shahrir, menteri yang jaga hal ehwal perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna membayangkan harga bahan bakar petrol dan diesel akan diturunkan lagi menjelang akhir bulan ini atau awal bulan hadapan.

Katanya penurunan tidak akan melebihi 15 sen. Beliau memberi alasan untuk mengelakkan pengusaha stesyen minyak mengalami kerugian jika kadar penurunan lebih besar daripada itu.

Banyak perkara terlintas dalam fikiran saya apabila melihat dan mendengar kenyataan Datuk Shahrir tersebut.

Pertama, Datuk Shahrir masih lagi meletakkan kepentingan peniaga dan saudagar minyak melebibihi kepentingan rakyat jelata. Semasa harga petrol Ron 97 dinaikkan daripada RM 1.92 kepada RM 2.70 pertengahan tahun ini, harga minyak di pasaran dunia berada pada paras harga sekita USD 135 satu tong.

Datuk Shahril dan pemimpin kerajaan yang lain tidak bersungut pun tentang kerugian yang dialami oleh rakyat. Rakyat menerima tamparan dan kerugian yang melampau akibat tindakan tersebut apabila harga barang melambung naik ekoran kenaikan harga bahan bakar tersebut.

Datuk Shahril juga tidak bersungut langsung tentang keuntungan melampau yang diperolehi oleh pengusaha stesyen minyak ekoran kenaikkan 40 peratus harga bahan bakar pada masa itu.

Sekarang harga minyak berada pada paras sekitar USD 60 satu tong. Harga petrol Ron 97di Malaysia RM 2.30. Dengan kadar penurunan yang begitu besar, rakyat Malaysia sepatutnya menikmati harga petrol bawah RM 1.92.

Namun semalam Shahril hanya membayangkan minyak akan diturunkan tidak melebihi 15 sen. Bimbang pengusaha minyak mengalami kerugian melampau katanya.

Inilah nasib rakyat Malaysia yang bermenterikan menteri saudagar minyak, bukan bermenterikan menteri rakyat.

Harga barangan pun belum menunjukkan tanda-tanda penurunan walaupun harga minyak dah diturunkan sebanyak 40 sen dalam masa beberapa bulan ini.

Menteri dan pemimpin kerajaan yang lain sibuk dengan kempen untuk pemilihan peringkat bahagian dan negara yang sedang dan akan berlangsung Mac nanti.

Tidak ada mekanisma diusahakan oleh kerajaan menurunkan harga barangan yang menjadi keperluan harian rakyat.

Mereka hanya menggerakkan mekanisma untuk memenangi pemilihan yang sedang berlangsung.

Malangnya rakyat Malaysia..

No comments: