Wednesday, October 15, 2008

Turunkan Lagi Harga Minyak

Semalam harga minyak di pasaran dunia turun lagi dengan mendadak.

Di pasaran London, minyak ditutup sekitar USD 70.8 setong.

Di pasaran Amerika Syarikat, minyak ditutup sekitar USD 74.5 setong.

Dua hari lepas kerajaan Malaysia mengumumkan penurunan harga minyak sebanyak 15 sen seliter. Dengan penurunan tersebut, harga petrol Ron 97 yang menjadi kegunaan utama rakyat Malaysia berada pada paras RM 2.30 satu liter.

Harga ini jauh lebih tinggi berbanding harga yang sepatutnya dinikmati oleh rakyat Malaysia berasaskan pasaran minyak dunia yang jatuh di bawah USD 75 satu tong.

Semasa kerajaan Malaysia menaikkan harga minyak (Ron 97) daripada RM 1.92 kepada RM 2.70, harga minyak di pasaran dunia berada pada paras sekitar USD 130 satu tong.

Sekarang harga minyak dunia bawah USD 75 satu tong.

Kerajaan Malaysia hanya turunkan sebanyak 40 sen sahaja.

Sepatutnya rakyat Malaysia menikmati harga yang jauh lebih rendah berbanding RM 2.30 seliter sekarang.

Pemimpin negara berjanji akan mengekalkan subsidi minyak pada kadar 30 sen satu liter.

Sekarang bukan kerajaan yang bagi subsidi kat rakyat, sebaliknya rakyat yang terpaksa bagi subsidi dan bayar keuntungan berganda kepada kerajaan.

Inikah yang dikatakan kerajaan yang baik? Kerajaan yang mengutamakan rakyat?

Menteri Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad dengan mulut bermuncungnya mengatakan minyak tidak boleh diturunkan dengan kadar yang banyak kerana merugikan pengusaha stesyen minyak.

Kita nak tanya Shahrir, kamu ni menteri rakyat atau menteri saudagar minyak?

Kenapa pengusaha stesyen minyak tak merungut kerana untung melampau apabila minyak naik 78 sen satu liter pertengahan tahun lepas?

Sekarang Shahrir muncung mendendangkan lagu lain, "minyak tak boleh diturunkan banyak sebab akan menjejaskan penghantaran".

Kita nak tanya Datuk Shahrir, hantu badut mana dah merasuk engkau sekarang ni?

Walau apa pun, rakyat Malaysia mesti gerakkan kempen dan desakan supaya kerajaan turunkan lagi harga minyak dalam masa sehari dua ini.

No comments: