Tuesday, May 12, 2009

Mahkamah Mohon Derhaka

Kisah 1

Pada zaman dahulu kala, Bendahara Tun Perak telah menyembah derhaka kepada Sultan Melaka apabila tidak menjalankan arahan supaya membunuh Hang Tuah. Hang Tuah telah difitnah oleh pembesar istana yang dengki kepada beliau. Merasakan titah Paduka Sultan Melaka tidak betul, Bendahara Tun Perak tidak melaksanakan perintah tersebut. Beliau telah menyembunyikan Hang Tuah di Ulu Melaka.

Akhirnya sejarah telah membuktikan derhakanya Tun Perak memberi makna besar kepada negeri Melaka pada waktu itu. Walaupun Hang Jebat juga perlu dilihat sebagai pahlawan besar yang dadanya penuh dengan nilai persahabatan dan keadilan, namun penderhakaan Tun Perak telah dilihat oleh sejarah sebagai faktor utama kekacauan yang ditimbulkan oleh Jebat berakhir.

Kisah 2

Barisan Nasional (BN) berjaya menculik, memujuk dan mengugut tiga ADUN PKR untuk keluar daripada Pakatan Rakyat (BN). Akibatnya kerajaan PR Perak hilang majoriti kecil yang dimiliki selama 11 bulan memerintah Perak. Tiga orang ADUN yang keluar PR telah menyatakan sokongan kepada BN, untuk membolehkan BN membentuk kerajaan baru negeri Perak.

Datuk Seri Nizar diarahkan oleh Paduka Sultan Perak supaya meletak jawatan sebagai menteri besar. Merasakan keputusan yang dibuat oleh Paduka Sultan berlaku kekhilafan dari segi mentafsir perlembagaan, Datuk Seri Nizar menyembah derhaka untuk tidak mematuhi titah Paduka Sultan.

Walaupun tidak meletak jawatan, namun sultan Perak tetap menabalkan Datuk Zambry yang dikuatiri ramai tentang darjah kemelayuannya itu sebagai Menteri Besar Perak.

Tinggalah Datuk Nizar sebagai penderhaka yang dijaja sana sini derhakanya itu.


Kisah 3.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan Datuk Seri Nizar adalah Menteri Besar Perak yang sah. Datuk Zambry Abd Kadir adalah Menteri Besar yang haram.

Dengan kata lain, keputusan Mahkamah Tinggi KL secara metaforanya berbunyi... "Ampun Tuanku Paduka Sultan Perak, sembah patik harap diampun, sembah patik sembah derhaka. Maka adapun mengikut perkiraan patik yang hina ini, Tuanku Paduka sudah tersilap. Menteri Besar Perak yang sah adalah Datuk Seri Nizar, bukan Datuk Zambry yang iras-iras Saudara Gopi itu.."

Kisah 4.

Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan Zambry untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi KL.

Apakah kesudahan kisah penderhakaan ini?

Tunggu......

No comments: