Sunday, June 28, 2009

Robohkan Saja Tugu Negara

Tugu Negara telah dibina untuk memperingati 'pejuang' yang gugur semasa mempertahankan negara semasa Perang Dunia Ke-2 dan semasa zaman darurat 1948 - 1960.

Bagi memperingati 'pejuang' tersebut, Perdana Menteri Malaysia akan melawat, bertafakur dan meletak kalungan bunga di tugu tersebut pada sambutan hari pahlawan saban tahun setiap 31 Julai.

Rasanya sudah sampai masanya untuk tugu tersebut dirobohkan dan diganti dengan monumen lain yang lebih bermanfaat.

Saya cadangkan tugu tersebut dirobohkan kerana beberapa sebab;

1. Majlis Fatwa kebangsaan telah mengeluarkan fatwa bahawa upacara meletak kalungan bunga di Tugu Negara adalah perbuatan syirik. Dosa syirik tidak akan diampunkan oleh Allah selama-lamanya. Kenapa kerajaan tidak mematuhi fatwa yang dikeluarkan oleh majlis fatwa mereka sendiri?

2. Perbuatan membina dan mempamerkan patung adalah budaya masyarakat jahiliah. Semenjak zaman Nabi Ibrahim sehingga zaman Nabi Muhamad, perbuatan ini menjadi amalan mereka.Kenapa masyarakat Malaysia yang bertamadun ini masih mengikuti budaya masyarakat jahiliah era sebelum kenabian?

3. Ulama secara jumhur bersepakat bahawa membina dan mempamer patung hidupan yang bernyawa hukumnya adalah haram. Ada hadis sahih yang menegaskan perkara ini. Model-model patung hanya boleh dibuat untuk beberapa situasi yang dibenarkan umpamanya untuk pembelajaran dan lain-lain. Kenapa dibiarkan perkara haram terus berdiri teguh depan mata, bahkan menjadi kebanggaan negara?

4. Layakkah orang yang bekerja dengan kerajaan penjajah dianggap sebagai pejuang negara? Darurat diistiharkan oleh British pada tahun 1948 bertujuan untuk menyekat dan membanteras golongan yang memperjuangkan kemerdekaan negara. Mereka terdiri daripada Hizbul Muslimin, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Kesatuan Melayu Muda (KMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS), PUTERA-AMCJA dan lain-lain. Apabila darurat diistiharkan, golongan ini ditangkap, dipenjara dan dihukum gantung. Sebahagian yang sempat melarikan diri berjaya menubuhkan Rejimen Ke-10 PKM dan meneruskan penentangan terhadap penjajah British. Layakkah askar dan polis yang berkhidmat dengan penjajah menentang pejuang kemerdekaan kiri dianggap sebagai wira negara yang mutlak sehingga perlu dibina tugu peringatan untuk mereka.

5. Semua patung yang pada Tugu Negara itu berwajah Mat Salleh atau Orang Putih atau mudahnya berwajah orang British iaitu penjajah yang menjarah Tanah Melayu. Tiada seorang pun yang berwajah Melayu. Apa yang nak dibanggakan?

Fikir-fikirkanlah wahai minda yang merdeka.

Di bawah ini saya catatkan secara ringkas maklumat ringkas tentang Tugu Negara yang 'dibangga-banggakan' ini.

Tugu Negara dibina untuk memperingati askar-askar yang telah gugur dalam mempertahankan negara semasa zaman perang dan darurat pada tahun 1942-1960. Ia merupakan satu kumpulan tujuh patung atau lembaga gangsa, tiap-tiap satunya empat kali lebih besar daripada orang biasa terletak di atas satu asas yang bujur di tengah-tengah pulau dalam sebuah kolam. Pulau itu berbentuk bujur 130 kaki panjang dan 96 kaki lebar. Asas tugu mula dibina pada Januari 1963 yang disalut dengan batu pejal bergilap yang berwarna zamrud daripada Sweden yang panjangnya 30 kaki, lebarnya 24 kaki dan tingginya 11 kaki 41/2 inci. Perbelanjaan untuk membinanya adalah RM1.3 juta. Tugu Pahlawan ini merupakan tugu terbesar di Malaysia. Di sebelah selatan tembok asas tugu terukir di kiri kanan lambang itu, di mana sebelah kanan adalah tulisan jawi dalam Bahasa Melayu dan sebelah kiri tulisan rumi dalam Bahasa Inggeris.

Patung-patung gangsa ini mewakili pelbagai Cawangan Pasukan Keselamatan, semuanya memakai pakaian seragam semasa dalam perang. Lima daripada lembaga menggambarkan Pasukan Keselamatan yang beroleh kemenangan. Lembaga yang di atas sekali, satu-satunya yang tiada senjata memegang sebatang tiang bendera yang di hujungnya berkibar bendera Malaysia. Upacara menaikkan bendera diadakan setiap hari di mana tiga orang anggota angkatan tentera meniup bagol lagu Last Post sambil seorang askar akan menaikkan bendera perlahan-lahan. Pada sebelah petang upacara yang sama dilakukan untuk menurunkan bendera itu. Di bawah sekali terdapat dua lembaga terbaring iaitu melambangkan mayat dua orang pengganas komunis.


Bagi menambah keindahan tugu ini, kolam separuh bulat telah dibina di kiri dan kanannya. Di dalam kolam itu, terdapat bunga teratai yang diperbuat daripada timah putih dan hitam dari Selangor dengan pancutan air yang boleh bertukar warna. Kawasan taman di sekeliling Tugu ditanam dengan pelbagai jenis pokok yang terdapat di Malaysia seperti pokok cemara, tembusu, kemboja dan sebagainya. Tugu tersebut lebih menarik lagi dengan adanya air terjun rekaan manusia sepanjang 165m yang mengalir dari atas bukit ke dalam 4 kolam yang pelbagai bentuk.


Tugu Peringatan ini dibina bagi mengingatkan kita kepada perwira-perwira yang telah terkorban mempertahankan tanah air semasa peperangan Dunia Pertama dan Kedua. Idea awal pembinaan tugu ini diusulkan oleh Tuanku Abdul Rahman Putera Al-Haj pada tahun 1960 setelah beliau melawat Tugu Perang Iwojima di Amerika Syarikat. Ia telah direka oleh pengukir terkenal Amerika Syarikat, Felix de Weldon. Patung tersebut telah dibuat di Itali dan dihantar khas ke negara kita sebaik sahaja ia disiapkan.

Muhyiddin Hina Calon Pas

Tan Sri Muhyidin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia menghina Calon Pas Manek Urai sebagai 'penjual ikan'.

Muhyiddin membuat kenyataan tersebut selepas mengumumkan Ketua Pemuda Umno bahagian Kuala Krai, Tuan Aziz Tuan Mat dipilih sebagai calon BN untuk PRK Manek Urai di Kampung Sok Luar, Manik Urai, di Kuala Krai.

Semasa mengulas tentang calon BN, Muhyiddin dilaporkan berkata,

"Calon kita nak bela umat Islam dan bawa obor perpaduan. Beliau seorang yang berpengalaman, ada rekod kerja yang baik di sini, bukan seorang penjual ikan, dan berkelulusan tinggi."

PENJUAL IKAN tersebut dipercayai merujuk kepada calon PAS,Haji Mohd Fauzi Abdullah yang bekerja sebagai peniaga ikan.

Beliau cuba menunjukkan kepada pengundi di Manek Urai bahawa calon BN memmpunyai tahap sosial ekonomi dan status pendidikan yang jauh lebih baik berbanding calon PAS.

Mungkin Muhyiddin belum sedar, perbezaan itulah salah satu faktor UMNO hampir terkubur di Kelantan.

Majoriti pemimpin UMNO Kelantan adalah korporat besar. Memiliki status ekonomi yang sangat membanggakan.

Majoriti kalangan mereka tingal di kotaraya metropolitan, Kuala Lumpur.

Jarang-jarang balik ke Kelantan.

Majoriti pemimpin PAS tinggal di Kelantan.

Yang menjadi wakil rakyat (ADUN) pun sentiasa kehabisan duit, apatah lagi yang tidak bergelar wakil rakyat.

Namun mereka dekat dengan rakyat.

Apabila ada rakyat sakit, mereka yang sampai dulu. Bahkan lebih awal berbanding saudara mara si sakit itu sendiri.

Apabila ada kematian, mereka yang sampai dulu. Bukan sekadar ziarah, bahkan ada pemimpin PAS yang turun ke dalam liang lahad meletak jenazah si mati. Kemudian mengepalai tahlil dan doa untuk si mati.

Apabila dijemput ke kenduri, mereka tidak pernah menghampakan.

Begitulah dekatnya mereka dengan rakyat bawahan.

Orang Kelantan terkenal dengan celik politik.

Mereka tidak pernah hairan dan kagum dengan empayar ekonomi seseorang pemimpin.

Mereka lebih mementingkan pemimpin yang 'boleh numpang apabila sakit demam'.

Sebab itu PAS boleh memerintah Kelantan.

Sebab itu UMNO/BN kalah KO di Kelantan.

Namun Muhyiddin tidak pernah belajar realiti ini.

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson Meninggal Dunia

Raja pop dunia, Michael Jackson telah meninggalkan dunia awal pagi tadi disyaki serangan jantung.

Dunia terkejut dengan kematian Michael sama juga dengan terkejutnya apabila Puteri Rakyat, Princes Diana mati bertahun yang lalu.

Namun ada sedikit perbezaan, Michael meninggalkan dunia setelah dikatakan memeluk agama suci Islam.

Walaupun beliau tidak sempat memberi kesan kepada dunia Islam dengan penyertaannya, namun sekurang-kurangnya beliau telah menerima keesaan Allah Rabbul Jalil.

Pada November tahun lalu, akhbar melaporkan, Michael memeluk Islam di rumah seorang rakannya Steve Porcaro di Los Angeles.

Turut hadir pada majlis itu penyanyi Yusuf Islam, pencipta lagu David Wharnsby dan penerbit album Philip Bubal.

Beliau dilaporkan memilih "Mikaeel" - sempena nama malaikat pembawa rezeki - sebagai nama Islamnya.

Abangnya Jermaine dilaporkan berkata, pemegang gelaran “penghibur sepanjang zaman” oleh Guinness World Records itu menunjukkan kecenderungan untuk memeluk Islam sejak awal 1990-an.

Michael kaya raya apabila album ketujuhnya Thriller terjual 109 juta keping, membina sebuah rumah mewah di Los Angelas yang dilengkapi dengan taman tema dan zoo persendirian.

Kediamannya itu sering dikunjungi kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan menghidap penyakit yang tidak boleh dirawat.

Di situ beliau bergelut dengan kontroversi yang mendakwa beliau telah mencabul seorang kanak-kanak pada 1993. Beliau diseret ke mahkamah sepuluh tahun selepas itu.

Bagaimanapun, selepas perbicaraan panjang selama dua tahun, mahkamah telah membersihkan namanya dengan mengumumkan beliau tidak bersalah.

Sekiranya benar beliau telah Islam, moga Allah cucuri rahmat ke atas Allahyarham.

Monday, June 22, 2009

Tahlil Untuk Kerajaan Perpaduan (UG)

(Dipetik dari Harakah Daily) Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini menegaskan pihaknya menolak sebarang usaha membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendieri menyatakan, dalam isu Kerajaan Perpaduan, Umno telah menjalankan fitnah yang jahat dan dengan itu pihaknya bertegas tidak lagi mahu membincangkan pembentukan kerajaan tersebut.

Apa yang diusahakan sebelum ini disalah tafsir oleh kepimpinan Umno-BN untuk memfitnah PAS dan Pakatan Rakyat semata-mata memecahbelahkan hubungan pakatan, katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan sidang media bersama Sekretariat Majlis Presiden Pakatan Rakyat di Bilik Ketua Pembangkang, Bangunan Parlimen hari ini.

Turut hadir ialah, Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub; Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali dan Dato' Seri Nizar Jamaluddin.

Sementara di pihak KeADILan, Presiden, Dato' Seri Wan Azizah Wan Ismail; Timbalan, Dr Syed Husin Ali; Naib Presiden, Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah; anggota MT KeADILan, Saifuddin Nasution, dan di pihak DAP pula, Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng; Dato' Ngeh Ko Ham.

Sementara itu, Anwar yang membacakan kenyataan mewakili Pakatan Rakyat menyebut, akatan Rakyat menolak pengwujudan kerajaan perpaduan.

"Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan persekutuan akan datang," katanya.

Majlis pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan kerajaan Perpaduan dengan Umno-BN, yang merupakan suatu fitnah dan tohmahan serta tindakan terdesak Umno mengugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dukungan rakyat, tegas Anwar.

Menyokong pandangan itu, Salahuddin Ayub pula menyatakan kenyataan tersebut sebenarnya adalah muktamad dan ini bermaka tidak akan ada lagi 'unity talk' dengan Umno.

Malah Salahuddin kelihatan gembira dengan perkembangan itu yang seterusnya dilihat akan membuatkan Umno kelemasan.

Seorang lagi Naib Presiden PAS, Mahfuz pula memberi analogi bahawa 'Umno kini kehilangan tabung oksigen' apabila isu kerajaan perpaduan ini telah ditamatkan dengan kenyataan pimpinan pakatan.

Kenyataan itu juga sebagai satu usaha menutup talian hayat yang ada pada Umno/BN yang selama ini mengucarkacirkan pakatan dnegan penyelewengan isu kerajaan perpaduan, ujarnya.

Sunday, June 21, 2009

Penjajah Menulis Sejarah

Penjajah datang
menjajah bangsa merdeka
menguatkuasa hukum imperialis
merogol, memenjara, membunuh
bersultan di mata beraja di hati.

Pejuang bangsa bangkit melawan
ditembak, dikelar, dicincang
lawan tetap lawan
dari hidup bercermin bangkai
baik mati bergalang tanah.

Pengkhianat bangsa
bersubahat dengan penjarah
menghapus pejuang bangsa
dengan upah murah
menjilat ludah penjajah.

Penjajah dan pengkhianat
bersepakat menulis sejarah
konon merekalah pejuang untuk negara berdaulat.

Pejuang bangsa dicop pengganas
pejuang bangsa dicop penjahat
sepanjang usia harus dilaknat.


(2.20 pm, 22 June 2009)

Tuesday, June 16, 2009

British, Jepun & PKM

BRITISH

British telah menjajah Tanah Melayu ratusan tahun.

Segala kekayaan negara telah dipunggah.

Rakyat dipaksa menerima peraturan dan undang-undang imperialisme mereka.

Rakyat yang menentang dianggap penderhaka lantas ditangkap, dipenjara, dibuang negeri dan dibunuh.

Tok Janggut mati dibunuh. Mayatnya digantung terbalik dan dikelar.

Tok Guru Abdul Rahman Limbong dibuang negeri, kononnya ke Mekah untuk mengelak tindak balas yang lebih dahsyat.

Ramai lagi, antaranya Tok Gajah, Datok Bahaman, Mat Kilau, Abdullah Jurukaka dan lain-lain.

Burhanudin Helmi turut dipenjara.

Ahmad Bostaman, Pak Sako turut dipenjarakan.

Tapi undang-undang British (Lord Reid) digunakan sebagai asas perlembagaan negara.

British diagung dan diampu walaupun British tidak pernah membayar satu sen pun kepada rakyat Tanah Melayu (Malaysia) atas penderitaan akibat penjajahan mereka.

Bahkan kita berbangga dengan hubungan diplomatik yang kukuh dengan mereka.

JEPUN

Jepun menjajah Tanah Melayu hanya beberapa tahun.

Namun kesesangraan yang dideritai oleh rakyat tidak terbayang oleh akal.

Berapa ramai yang dipancung kepala.

Berapa ramai yang kebuluran.

Berapa ramai yang terpaksa menyambung nyawa dengan ubi kayu dan ubi gadung.

Tidak terkira berapa ramai yang mati akibat paksaan membina landasan keretapi maut.

Sehingga ini satu sen pun Jepun tidak bayar kepada rakyat Tanah Melayu (Malaysia) atas penderitaan tersebut.

Namun Jepun diagung-agungkan.

Dasar Pandang Ke Timur diperkenalkan.

Kita berbangga dengan hubungan dagang dan diplomatik dengan mereka.

PKM - Rejimen Ke 10

PKM khususnya Rejimen Ke 10 yang dianggotai sepenuhnya oleh orang Melayu berhempas pulas berjuang melawan penjajah British dan Jepun.

Kadang-kadang terpaksa membunuh bangsa dan saudara sendiri yang berkhidmat sebagai askar dan polis penjajah.

Sejarah perjuangan mereka dihilangkan daripada silibus sejarah dibangku sekolah.

Mereka dimomokkan sebagai pengganas.

Sehingga hari ini persepsi ini tidak berubah.

UNTUNG SABUT TIMBUL, UNTUNG BATU TENGGELAM

Begitulah ragam dunia.

Beruntunglah engkau wahai British.

Bertuahlah engkau wahai si pendek Nipon.

Malanglah engkau wahai pejuang Rejimen Ke 10 PKM.

Kerana pemenang yang menulis sejarah!A

Monday, June 15, 2009

Boneka Penjajah

Kerajaan terpaksa berhempas pulas untuk menyebarkan propaganda supaya rakyat Malaysia bersetuju supaya bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (PKM) tidak dibenarkan pulang semula ke Malaysia.

Pelbagai cara digunakan. Segala media dikerahkan untuk menanamkan sentimen ini.

Aku sendiri tidak pernah kisah sama ada Chin Peng pulang atau tidak. Kedua-dua pilihan tersebut tidak penting dan tidak relevan langsung dengan aku.

Tapi aku meluat bila propaganda yang disebarkan itu semakin menjadi-jadi dan tak masuk akal.

Sebagai contoh, malam kelmarin sebuah stesyen TV menyiarkan dokumentari dan temubual dengan bekas Ketua Polis Negara tentang kekejaman komunis.

Aku hanya tengok seimbas lalu. Tak boleh tengok sampai habis, bimbang termuntah dan terjeluak.

Bekas Ketua Polis yang ditemuramah itu, kalau tidak silap aku ialah Tan Sri Sir Claude Fenner yang menjadi Ketua Polis Malaysia dari tahun 1958 hingga 1968.

Claude Fenner adalah seorang penjajah!

Pada tahun 1955, beliau memegang jawatan Ketua Polis di Johor. Ketua polis kerajaan yang menjajah Tanah Melayu!

Semasa pendudukan Jepun pada tahun 1945, Askar British berpangkat Leftenan Kolonel itu bertugas dengan Pentadbiran Tentera British ("British Military Administration").

Dia dilantik menjadi Ketua Polis Negara yang pertama adalah untuk memastikan aspirasi penjajah terus berjalan di Tanah Melayu walaupun kononnya Tanah Melayu telah merdeka.

Muslihat Inggeris mengekalkan pegawai polis dan tenteranya selepas Malaya diisytiharkan adalah untuk terus melindungi syarikat-syarikat Dunlop, Socfin, Harrison Crosfield, Sime Darby dan lain-lain yang menjadi punca kekayaan besar mereka.

Mereka terus menjajah Tanah Melayu walaupun kononnya Tanah Melayu telah diberi kemerdekaan.

Apa hak dia nak bercakap tentang kejahatan komunis?

Kamu adalah penjajah yang lebih jahat!

Peliknya, kenapa media menggunakan orang sebegini hina untuk bercakap bagi pihak negara untuk menerangkan keburukan komunis.

Uweeekkkk.....